Bilinçaltı-Bilinç

BİLİNÇALTI DAVRANIŞI NEDİR?

Bilinçaltı davranışı bilincin dışında oluşan davranış şeklidir. Bilinçaltı davranışı farkında olmadığımız davranışlarımız da diyebiliriz. Bazen de bilinçaltı davranışı farkında olduğumuz ancak anlam veremediğimiz bir davranışımız da olabilmektedir. Bilincimizin dışında bilinçaltı davranışı hayatımızın her evresini adeta bir bilgisayar yazılım programı gibi kayıt altına alır.

Bilinçaltı Davranışı Şekilleri Şunlardır:

BİLİNÇALTI DAVRANIŞI NEDİR
BİLİNÇALTI DAVRANIŞI NEDİR

Anne rahmine düştüğümüz andan itibaren, önemli- önemsiz, zararlı-zararsız hiç fark etmeden yaşadığımız her anı kayıt altına alır. Yaşam sırasında tüm bu kaydedilenlere anlam yüklenir, bu anlam kişinin davranışlarına ve tepkilerine dönüşür.

  • Bağlantı ve ilişkiler kurar.

Kişiyi korumak adına olumsuz duygu yüklü anıları bastırır, ancak baskılanmış duygular mutlaka farklı şekilde ortaya çıkar. Biz unutsak bile bilinçaltı unutmaz. Yaz aylarında sevdiği birini kaybetmiş kişi yaşadığı acı ile yaz ayını birbirine bağlayarak ilişki kurar ve depresyona girer. Hep bu ayda kendini mutsuz hisseder.

  • İyi bir planlayıcıdır.

Yaşadığımız bütün anıları zaman kavramını kullanarak planlar. Geçmiş ve gelecek zaman diye farklı bölümlere kaydeder. Geçmiş zamanda yaşanılan olumsuz anılar gelecekte birçok sorunlara neden olabilir.

  • Bütün duygulara hakimdir.

Bilinçaltı davranışlarımız yaşadığımız tüm duyguların kaynağıdır. Bütün davranışların altında duygu vardır. Yaşadığımız olaylar ve duygular arasında bilinçaltı sıkı bir bağ kurar.

  • Bilinçaltınıza ne verirseniz onu alırsınız.

Küçük yaşlarda anne-baba ve çevresindeki insanlar kişiye nasıl davranmışsa bilinçaltımız bunları kaydeder. Bilinçaltınızda nasıl bir algı varsa, davranışlarınız da bu algılara göre değişir.

  • Olumsuz duygu yüklü anıları bastırır.

Kişiyi korumak için olumsuz duyguları bastırır. 

Ancak bir süre sonra başka bir davranış olarak, şekil değiştirerek ortaya çıkar. Tacize uğramış bir kişi bu olayı bastırmaya çalışsa da kirlenmişlik duygusunu atamadığı için ilerleyen dönemde  temizlik bağımlısı olarak   bu duygusu ortaya çıkabilir.

  • İçgüdülere dayanarak birtakım alışkanlıklar üretir.

Yaşamımızdaki iyi, kötü ve günlük alışkanlıklarımızın kontrolü bilinçaltına aittir .Bilinçli olarak yaptığımız bir davranışa bilinçaltı duygu yükler ve kaydeder. İçki ve sigara alışkanlığınızı bırakmak çok zordur. Bunlara beynimiz duygu yüklemiştir. Örneğin, özgüven, yalnızlık duygularını yüklemiştir. Bırakabilmek için bu duygulara eşlik edecek başka şeyler bulmak gerek.

  • Bilinçaltı değişim ve yeniliği sevmez.

Geçmişte yaşanılan hiçbir şeyi değiştirmeyi sevmez. Geçmişteki, olaylara verdiği tepkileri, yeni olay ve durumlara yapıştırır. Örneğin; küçükken topluluk önünde yaptığı bir davranıştan ötürü yüzü kızaran biri istemese de büyüdüğünde topluluk önünde aynı davranışı gösterebilir.

  • Her şeyi kişisel olarak algılar.

Bilinçaltımızın en büyük kaygı nedeni kendisidir.

  • Bilinçaltı başarısızlığı sevmez.

En büyük korkusu başarısız olmaktır.

  • Değişim ve yenilikten nefret eder.

Geçmişte yaşanmış duygu, düşünce ve davranışları değiştirmeyi sevmez Olaylar ve durumlar farklı olsa da geçmişteki olaylara verdiği tepkileri sürdürür. Örneğin, çocukken bir davranıştan dolayı topluluk önünde yüzü kızaran biri, büyüdüğünde istemese bile topluluk önünde yüzü kızarabilir.  

Bilinçaltı Analizi ve Bilinçaltı Programlama:

https://www.udemy.com/course/bilincalti-analizi-ve-bilincalti-programlama/?referralCode=FB85E574A4C5656AE3BA

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
error: içerik koruması !!