Nefes

SUFİ NEFESİ ve Teknikleri

İki Sufi Nefes Tekniği

Nefesin yaşamımızda çok önemli yeri vardır. Nefes hayat taşır. Nefes kısıtlı ise yaşam da kısıtlı olur. Nefesin farklı uygulama teknikleri vardır. Bu tekniklerden birisi de Sufi nefesi teknikleridir. https://www.kuantumbilincalti.com/nefes-onemi-ve-tarihce/

Sufi Nefes Teknikleri

Sufizm’de birbirinden farklı birçok nefes tekniği vardır. Bunlardan birisi ‘’Hayy ve Hu’’ nefesidir. Nefesi derin bir şekilde hayy diye alırız ve verdiğimizde de son nefes gibi hu diye veririz. İlk dünyaya geldiğimizde de ilk defa hayy diye alırız ve son nefeste hu diye veririz. Bu yüzden Hayy’dan geldik Hu’ya gidiyoruz derler.

Burada istisna olarak nefes alıp vermede ağız kullanılır. Her gün ve her ortamda birkaç tane ya da birkaç dakika kadar yapılabilir. Bu şekilde güzel bir ritim de tutturulabiliyor. Verme işlemi alma işleminden biraz da uzundur. Hayy diye daha derin alınır ve hu diye daha hafif verilir. Özel bir tekniktir.

Hayy ve Hu nefesini sufiler meditasyonlarda da kullanırlar. Meditasyon deyince akıllara öncelikle Hint kültürü, Çin kültürü ve çok tanrılı dinler geliyor. Halbuki meditasyon genel bir isimdir, anlamı yoğunlaşma demektir. Her kültürde meditasyon vardır. Hint meditasyonu da vardır, budist meditasyon da vardır, sufi meditasyon da vardır başka meditasyonlar da vardır. Peki sufi meditasyonlarında en çok bilinenleri murakebe, zikir, dua ve rabıtadır.

Hayy ve Hu nefes tekniğini hem ruhsal gelişimlerinde, hem de zaman zaman endişelerini gidermek, rahatlamak ve sakinleşmek için kullanmışlar. Hayy Hu nefesinde, ağzımızdan Hayy diye nefes alırken olabildiğince oksijen çekeceğiz içimize, nefesimizi vermeden önce içimizde birkaç saniye tutacağız ve sonra Hu diye vereceğiz. Bu da bir meditasyon türüdür.

Bugün yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sinirlendiğimizde, kızdığımızda, endişelendiğimizde beynimiz gerçekten fiziksel olarak ısınıyor. Bir bilgisayarın ısınması gibidir. Biz beynimizi nasıl soğutacağız, aynı şekilde derin nefeslerle. Esnerken de aynı işlemi yapıyoruz. New York Üniversitesi’nden Andrew Gallup yeni bir teori geliştirdi. Gallup’a göre esneme yoluyla aslında beynimizi aşırı ısınmaktan koruyoruz. Çene açılıyor ve kafada kan dolaşımı sağlanarak ısı dağılıyor, esneme sırasında alınan derin nefesle sinüs boşluklarına dolan hava ise beyni serinletiyor.

Diğer Nefes Tekniği

Bir diğer nefes türü ise 4 al 8 ver tekniğidir. Öncelikle uygun bir konuma geçilir. Uzanılır ya da rahat bir konumda oturulur. Önemli olan omurganın düz durmasıdır. Ağız kapalı ve sadece burun kullanılarak yapılır. Burundan sakin ve derince 1,2,3,4 diye sayılarak diyaframdan yani karın nefesi alınır ve sonra yine burundan nefes 1,2,3,4,5,6,7,8 diye sayılarak verilir. Yani verdiğin nefes aldığın nefesin iki katı kadar yavaş olmalıdır. Daha az sürede alıyorsun ve aldığın sürenin iki katı kadar sürede hafifçe burundan veriyorsun. Bu sürede nefes bedeninde dolaşarak ve bedeninle bağlantı kurarak dışarıya çıkıyor. Bu yöntem her gün 10 ya da 15 dakika kadar uygulanabilir. Bu nefes tekniğinin birçok faydası olduğu gibi, bu teknik kişinin kendi özü ile bağlantıya geçmesi noktasında oldukça etkilidir.

Bu teknik ile yapılan etkili bir meditasyon türü de vardır. Ondan da gelecek yazıda bahsedeceğiz.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
error: içerik koruması !!